Wroclaw Pizza – Pizzeria blisko Ciebie

Początki pizzy to  Egipt, Grecja i Rzym. W starożytnym Egipcie było zwyczajem z okazji urodzin Faraona jeść zgniecione ciasto o smaku ziół. W starożytnej Grecji Herodot wydał kilka receptur babilońskich, które przypominały płaskie cienkie ciasta różnego rodzaju, dziś jest to znana nam focaccia. W czasach rzymskich były wypiekane  focaccie z mąki jęczmienia „farro” i w rzeczywistości uważa się, że słowo mąka  pochodzi od „farro” a słowo pizza  pochodzi od „pinsa”, które znaczy zgniatać.

Termin Focaccia pochodzi z łacińskiego „focaccius” co oznacza „na ogień” czyli ciasto zgniecione w formę owalną wypiekane na ogniu lub w popiele.

Pizzeria we Wrocławiu parę lat temu

Kucharz pizzeria Wroclaw

Istnieją liczne przykłady greckich pisarzy opisujących różne rodzaje pizzy, w starożytnej Grecji była to „maza”. Znajdujemy też w łacinie i w starożytnym Rzymie inne wersji tego ciasta wyrośniętego na drożdżach o nazwie „placenta ” i ” offa „, przygotowana z wody i zbóż jęczmienia, było to podstawowe wyżywienie narodów łacińskich.

Pizza, przedstawia się jako jedzenie typowe dla kultur, które historycznie były związane z basenem Morza Śródziemnego a w jednym z regionów Morza Śródziemnego – Neapolu, znajduje się punkt wyjścia  ekspansji pizzy,  można śmiało powiedzieć ekspansji na cały świat.

Historia pizzy w Neapolu rozpoczęła się długo przed 1847r, w tym też roku  francuski pisarz Boucard przytaczał w swojej książce „Rytuały i tradycje Neapolu” zwyczaje ludu neapolitańskiego jedzącego pizzę z pomidorami i mozzarellą. Następnie w dniu 11 czerwca 1889 r., historyczny dzień dla pizza, królowa Margherita di Savoia wezwała do Pałacu di Capodimonte piekarza Raffaele Esposito, żeby ten przygotował dla królowej pizzę. Dobry piekarz przygotował trzy rodzaje pizzy: pizza alla mastunicola (smalec, ser, bazylia), pizza alla marinara (pomidory, czosnek, oliwa z oliwek, oregano) ,pizza pomodoro e mozzarella (pomidory, oliwa z oliwek , mozzarella, bazylia) ale pizza, która najbardziej smakowała

 

królowej to z pomidorami i mozzarellą.  Pizzeria Wrocław to miejsce najlepsze do jedzenia pizzy. Od tego czasu na cześć królowej mieszkańcy Neapolu nazwali tą pizzę „Margherita”. Do roku 1900 pizza była zjawiskiem czysto neapolitańskim, następnie po II Wojnie Światowej i fali emigracji Włochów, pizza opuściła granice Neapolu na północ Włoch i za granicę, dzieki temu pizza jest dziś światowym fenomenem. Dziś jest kochana przez wszystkich, młodych i starszych od Europy do Japonii, pizze można jeść w najlepszych restauracjach na całym świecie.