Pizza Wrocław – Zalety pizzy we Wrocławiu

Wrocław pizza jest inna niż wszystkie!
Pizza któż jej nie jadł? Spotykamy ją w wielu kartach menu czy to w knajpach, restauracjach, czy w samych pizzeriach. Ta potrawa weszła w naszą kulturę gastronomiczną nagle i została przyjęta bardzo dobrze, gdyż na ciasto z pizzy można położyć czego dusza zapragnie, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
Powszechnie pizzę spożywamy przygotowaną  na różne sposoby  w piekarniku lub  w piecach. Doświadczenie wykazuje, że lepsza  jest z pieca,  rozgrzanego drewnem, ponieważ wtedy ciasto posiada mniej wilgoci w sobie,  a przez to jest bardziej  chrupkie i smaczne.

Pizza we wrocławiu to najlepsza opcja

Pizza o której  mowa, upieczona jest w bardzo podobny sposób jak w piecu.  Oczywiście nikt nie zmusza nas, abyśmy kładli ją bezpośrednio na ruszt, ponieważ mamy do użycia  inne akcesoria (kamień do pizzy, folia aluminiowa, blacha ceramiczna  do pizzy).

Pizzeria we Wrocławiu

Pizzeria we Wrocławiu

Przygotowanie pizzy z Wrocławia na grillu jest proste, wystarczy:
– rozpalić grill i poczekać aż się rozgrzeje,
– w czasie gdy grill się rozgrzewa przygotować  pizzę
– gdy grill jest rozgrzany,  położyć na ruszt  jeden z dostępnych  akcesoriów (zalecany kamień do pizzy)
i  poczekać do momentu jego nagrzania
– po nagrzaniu kamienia,  położyć pizzę na kamień,
– monitorować przebieg procesu.

Oczywiście można piec ją bezpośrednio na ruszcie. Przed położeniem ciasta, wcześniej należy ugrillować składniki, które chcemy użyć. Po ugrillowaniu składników, na ruszta należy położyć uformowane i rozwałkowane ciasto i podpiec  z jednej strony.  Po odwróceniu ciasta na drugą stronę „tworzymy pizzę”, czyli dodajemy  ugrillowane wcześniej składniki i pozostawiamy ją, aż ciasto całkowicie  się upiecze (stan upieczenia  można sprawdzić  wbijając w ciasto drewniany patyczek).

Pizza we Wrocławiu jest warta trudu
Dobrze wiemy że wszystko posiada wady i zalety.
Zalety pieczenia pizzy na grillu:
– ciasto posiada inną konsystencję  i smak, gdyż pieczenie na grillu wyciąga więcej wilgoci z ciasta. Strona ciasta,
która  przywiera bezpośrednio do gorącej powierzchni kamienia szamotowego, tworzy się bardziej chrupka,
natomiast obieg gorącego powietrze  sprawia, iż wierzch ciasta jest miękki,
– grill osiąga wyższą temperaturę niż piekarnik co sprawia że czas pieczenia pizzy  skraca się nawet do kilku minut,
– zapach pizzy prosto z grilla bardzo przypomina zapach pizzy z pizzerii,
Wady pieczenia pizzy na grillu:
– szybciej może upiec się spód podczas, gdy wierzch może być surowy, Aby temu zapobiec pieczenie powinno
odbywać   się pod pokrywą hermetycznie, na kamieniu szamotowym. Gdy nie dysponujemy kamieniem, można
stworzyć cieńszą pizzę, grillując  wcześniej dodatki,
– proces pieczenia wymaga monitorowania
Tym sposobem przebrnięto przez temat grillowania pizzy i powinno się to zakończyć podsumowaniem.  Kwestię czy pizza z grilla jest smaczniejsza i lepsza, niż pospolicie pieczona w piekarnikach elektrycznych, pozostawia się do rozstrzygnięcia czytelnikowi. Według powszechnej opinii pizza pieczona na żywym ogniu jest dużo smaczniejsza, bardziej chrupka i posiada ten niesamowity zapach dania z grilla,  specyficzny i niepodrabialny.